El dimarts 24 de setembre del 2024, es va celebrar a l’Església de Santa Maria de Montalegre la solemnitat de la Mare de Déu de la Mercè, patrona de la ciutat de Barcelona. L´Església Universal indica que és festa de precepte per als ciutadans catòlics d´aquesta ciutat. En aquest sentit, a Montalegre es van celebrar les quatre misses del dia en horari de dia de festa.
A l’homilia, el rector va destacar que la Verge Maria és Mare de totes les mercès i de les misericòrdies. A Ella hem de demanar-li que ens alliberi de les nostres temptacions. A més a més, Ella s’avança a les nostres necessitats com l’alegria, la pau, la humitat. Escoltem-la com aquells servents de les Noces de Canà, doncs de la mateixa manera que Ella va estar pendent del que allí passava, Ella està pendent de nosaltres per tal que caminem com a fills de Déu.
Sant Josepmaria, fundador de l’Opus Dei, va acudir personalment al Santuari dedicat a la Princesa de Barcelona, l’any 1946. Va acudir a aquesta ciutat per agafar un vaixell que el portaria a Roma, per tal d’implorar-li que intercedís per a l’aprovació de la Obra que s’estava debatent al Vaticà. Temps després, en tornar a Espanya va passar primer per Barcelona per donar gràcies a la Mare de Déu de la Mercè per l’aprovació obtinguda.
Acudim a Ella per demanar-li per les nostres necessitats, i en contrapartida, no farem concessions al pecat, que és allò que ens esclavitza.
La santa missa de 12h va estar marcada per la benedicció de l’altar, del celebrant i dels fidels assistents amb l’encens que s’eleva a Déu com a signe de lloança, i amb la inestimable col·laboració dels escolans molt avesats en tota la seva tasca. També, va ser el dia que la Coral Montalegre es va presentar per primera vegada, i va cantar des del cor, dirigit per Rosa Parellada soprano, a l’orgue Luis Avendaño, i les veus de Laira, Fabiola i la que subscriu.
Nota històrica
La Verge de la Mercè o La nostra Senyora de les Mercedes és una advocació mariana venerada pels cristians catòlics. És equivalent també el nom de Verge de la Misericòrdia.
Aquesta advocació té el seu inici l’1 d’agost de 1218, quan la Mare de Déu —en la seva advocació de Mare de Déu de la Mercè— es va aparèixer per separat a tres il·lustres personatges de Barcelona: Pere Nolasc, qui seria el fundador de l’Ordre de la Mercè; al rei Jaume I d’Aragó, conegut com el Conqueridor, i regnant en aquell moment a la Corona d’Aragó, i a Ramon de Peñafort, frare dominic, mestre general del seu ordre de predicadors, i confessor del primer. Deu dies després de l’aparició, els tres cavallers es van trobar a la catedral de Barcelona i van compartir haver tingut la mateixa aparició: la Mare de Déu els demanava la fundació d’una ordre religiosa dedicada a redempció dels captius. Seria l’Ordre de la Mercè per a la redempció dels captius, fundada aquell any de 1218 i aprovada pel papa el 1235.
Des d’aquella festa fins avui, després de 789 anys, a la ciutat de Barcelona se celebren festes en honor seu, molt secularitzades, per això els catòlics implicats ens ocupem d’enaltir-la i venerar-la, demanant-li que protegeixi la nostra ciutat.
Isabel Hernández Esteban
La entrada Alliberadora dels captius i Princesa de Barcelona se publicó primero en Montalegre.
————————————————————————————————————————————————————————————
El anterior texto fue publicado en:
————————————————————————————————————————————————————————————
Desde www.sanandres.es promovemos además las siguientes iniciativas:
– OCIO. Para airsoft contextualizado histórico: www.sanandres.es
– PROFESIONAL. Para conseguir clientes: https://www.obtenerclientes.com/
– A NIVEL PERSONAL. https://www.matrimoniocatolico.com/
– A NIVEL POLÍTICO CATÓLICO. https://www.carlistas.es/